Hububat Ekim ve Bakım Bilgileri

Aşağıda özet olarak sunulan hububat ekim bilgileri TİGEM’in kuru şartlarındaki uygulamalarına göre verilmiştir. Üreticilerimizin, bu bilgiler ışığında kendi bölge ve tarla şartlarını dikkate almaları önerilmektedir:

  • Nadas tavında ve erken yapılmalıdır.
  • İlk sürüm, ilkbaharda pullukla 18-20 cm derinlikte yapılmalıdır.
  • Nadasta, 80-100 mm’lik suyu biriktirmek için toprak yüzeyi genel olarak iri zerreli ufallanmış ekmek görünümde olmalıdır.
  • İkileme, ilk sürümden 4-6 hafta sonra kazayağı+tırmık kombinasyonu ile 8-10 cm derinlikten yapılmalıdır.
  • Tarla otlandığı veya fazla yağış aldığında 7-8 cm. derinlikten üçleme yapılmalıdır.
  • Çıkışı zorlaştıran kaymak tabakasını önlemek için toprak yüzeyi kül- ufak olacak şekilde işlenmemelidir.
  • Orta Anadolu ve benzer bölgelerdeki uygun ekim zamanı, ekim ayıdır.
  • Sahil bölgelerinde uygun ekim zamanı, 15 Kasım – 15 Aralık tarihleri arasıdır.
  • Ekimde, bir metre karede, toprak üstünde 500 bitkinin çıkışı sağlanacak şekilde tohumluk kullanılmalıdır.(Arpada 450 bitki çıkışı yeterlidir.)
  • Çimlenme gücü %85-90 arası, çeşit safiyeti %97 olan normal irilikteki 1000 danesi en az 36 gram olan normal kardeşlenen sertifikalı tohumluktan, dekara 20-22 kg tohum ekilmesi tavsiye edilir.
  • Sahil bölgelerinde ve çok kardeşlenen çeşitlerde dekara ekilen tohum miktarı; bitkinin külleme, pas ve septoriaya yakalanmaması için tavsiye edilenden % 10-15 daha az olmalıdır.
  • Geç kalan ekimlerde tohum tavsiye edilenden %10 daha fazla atılmalıdır.
  • Toprak hazırlığı kötü olan tarlaların ekimlerinde tohum miktarı, tarlanın durumuna göre artırılmalıdır.
  • Su kesmesi ve kök çürüklüğüne karşı, su biriken tarlaların suyu tahliye edilmeli veya karık usulü sırta ekim yapılmalıdır.
  • Verimi artırmak için, kuru alanlarda nadas, sahil bölgeleri ve sulu alanlarda ise münavebeli üretim yapılmalıdır.
  • Tohumlar, ekimden önce %2-3 oranında nemlendirilerek zabrusa karşı ilaçlanmalı ve aynı gün ekilmelidir.
  • Ekilen tohumun üzerine 5-6 cm toprak gelecek şekilde ekim derinliği ayarlanmalıdır.
  • Tohumun üstündeki 5-6 cm’lik toprak, kuru ve alatav durumlarında mümkünse sıkıştırılmalıdır.
  • Gübre, toprak analiz sonuçlarına göre verilmelidir.
  • Fosforlu gübrenin tamamı ekimde, mümkünse tohumla temas etmeyecek şekilde verilmelidir.
  • Kuru ziraat şartlarında, tavsiye edilen azotlu gübrenin üçte biri ekimle, üçte ikisi de kardeşlenme döneminde verilmelidir.
  • Suluda ve sahil bölgelerinde azotlu gübrenin üçte biri ekimle, üçte biri kardeşlenme başlangıcında, üçte biri de kardeşlenme sonunda verilmelidir.
  • Üst gübre olarak %33’lük amonyum nitrat veya %21’lik amonyum sülfat gübreleri önerilmektedir.
  • Tahlil yaptırılmadığında, topraklarda mevcut fosfor ve azotun (ortalama değerlerde olması durumunda) kuru bölgeler için; dekara 7-8 kg saf fosfor, 8-9 kg civarında saf azot, sulu şartlarda ve sahil bölgelerinde ise; dekara 8-9 kg saf fosfor, 16-17 kg saf azot önerilmektedir. Arpa da saf azot ve fosfor buğdaya göre birer kilo daha az uygulanmalıdır.
  • Bir metre karede; 1 adet sarı ot, 2 adet gökbaş, 3 adet hardal ve diğer yabancı otlardan 10 adet varsa, mutlaka yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
  • Yabancı otların 2-6 yapraklı rozet dönemi ideal mücadele zamanıdır.
  • Sulphenyl ürea grubu ilaçlarla minimum +5 derece sıcaklıkta ilaçlanmaya başlanabilir. Diğer grup ilaçlarla ise minimum +8 derece ile maksimum +25 derece sıcaklık aralıklarında ilaçlama yapılır.
  • Bir metrekarede 3-4 adetten fazla zabrus larvası veya 15 adetten daha fazla yenik bitki varsa satıh mücadelesi yapılmalıdır.
  • Bir metrekarede 8-10 adet süne nimfi varsa ilaçlama yapılır. İdeal ilaçlama zamanı, nimflerin ikinci dönem sonudur.
  • Sulama yapılacaksa, ideal sulama zamanı; ekim öncesi ile sapa kalkma ve süt olum dönemleridir. (Arpada fazla su yatmaya sebep olabilir.)
  • Danedeki nem %12-13’ler seviyesine düştüğünde hasat başlatılmalıdır.
  • Hasattaki %1-2’lik kayıplar normaldir. Bu düzeydeki kayıp, bir karış karede 5-6 adet dane demektir.
  • Kırık dane oranı %1’i  geçmemelidir.
  • Mahsül, en fazla %12-13 rutubetle ve 20 derecenin altındaki sıcaklıklarda uzun süreli saklanabilir.