Ekim Ayı Tavsiyeleri
ANIZ YAKILMAMALI:
Topraktaki organik maddelerin yok olmaması için anız yakılması uygun değildir.
İYİ BİR TOHUM YATAĞI HAZIRLANMALI:
Kazayağı ve tırmık takımıyla ikileme yapılmalı, 4-5 yılda bir pulluk işleme
seviyesindeki taban taşını kırmak için 60-70 cm derinlikte dip kazan ile toprak işlenmelidir.
BİLİNÇLİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANMALI:
Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı çeşitlere göre değişmekle birlikte
18-22 kg/da arasındadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu zamanlarda EKİLMEYEN ARAZİ BIRAKMAMAK İÇİN özellikle ekmeklik buğday üretimimizi artırmak amacıyla ekmeklik buğday tohumlarının ekiminin yapılması daha uygun olacaktır.
UYGUN EKİM ZAMANI SEÇİLMELİ:
Çok erken yapılan ekimlerde hastalık ve zararlılar, geç yapılan ekimlerde düşük verim alınmaktadır. İklim ve coğrafi şartlara göre değişmekle birlikte ülkemizde 15 Ekim-15 Kasım arasında ekim yapılmalıdır.
UYGUN EKİM DERİNLİĞİ SEÇİLMELİ:
Ekilecek buğday tohumluğunun bin tane ağırlığına bağlı olarak ekim derinliği, küçük tohumlarda 4-5 cm, iri tohumlarda 5-6 cm arası olmalıdır.
BİLİNÇLİ TABAN GÜBRESİ KULLANILMALI:
Dekara atılacak en uygun gübre miktarı toprak yapısına göre değişmekle birlikte 16-19 kg/da (12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor) arasındadır.
