Ekim Ayı Tavsiyeleri

ANIZ YAKILMAMALI:

Topraktaki organik maddelerin yok olmaması için anız yakılması uygun değildir.

İYİ BİR TOHUM YATAĞI HAZIRLANMALI:

Kazayağı ve tırmık takımıyla ikileme yapılmalı, 4-5 yılda bir pulluk işleme
seviyesindeki taban taşını kırmak için 60-70 cm derinlikte dip kazan ile toprak işlenmelidir.

BİLİNÇLİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANMALI:

Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı çeşitlere göre değişmekle birlikte
18-22 kg/da arasındadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu zamanlarda EKİLMEYEN ARAZİ BIRAKMAMAK İÇİN özellikle ekmeklik buğday üretimimizi artırmak amacıyla ekmeklik buğday tohumlarının ekiminin yapılması daha uygun olacaktır.

UYGUN EKİM ZAMANI SEÇİLMELİ:

Çok erken yapılan ekimlerde hastalık ve zararlılar, geç yapılan ekimlerde düşük verim alınmaktadır. İklim ve coğrafi şartlara göre değişmekle birlikte ülkemizde 15 Ekim-15 Kasım arasında ekim yapılmalıdır.

UYGUN EKİM DERİNLİĞİ SEÇİLMELİ:

Ekilecek buğday tohumluğunun bin tane ağırlığına bağlı olarak ekim derinliği, küçük tohumlarda 4-5 cm, iri tohumlarda 5-6 cm arası olmalıdır.

BİLİNÇLİ TABAN GÜBRESİ KULLANILMALI:

Dekara atılacak en uygun gübre miktarı toprak yapısına göre değişmekle birlikte 16-19 kg/da (12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor) arasındadır.